0639826286 kunst@jofke.nl
Selecteer een pagina

Mensen willen de wereld om zich heen vaak begrijpen. Het onbekende is moeilijk te begrijpen. Een kunstzinnige abstracte vertaling van de zichtbare werkelijkheid heeft te maken met techniek, maar vooral met beleving. Kunstbeleving is meer dan uitleg van woorden met een betekenis. Kunst moet raken. Door beleving mogelijk te maken door kunst letterlijk dichterbij de mensen te brengen en te laten voelen, wordt kunstbeleving meer dan conceptuele beschouwing.

Letterlijk betekent abstract ‘die of dat je niet kunt zien’, vaak met als doel om meer fundamentele structuren zichtbaar te maken.
Ik heb gemerkt dat er op ‘experimentele’ jazzmuziek vaak hetzelfde wordt gereageerd als op abstracte kunst. Het lijkt voor de onwetende mens vaak alsof er maar wat aangerommeld wordt. En dat terwijl er wel degelijk techniek en vaardigheid aanwezig is. Ik geloof dat deze reactie veroorzaakt wordt door onwetendheid.
Wanneer we de woorden begrip en weten weghalen en er beleving voor in de plaats zetten, leggen we de verantwoordelijkheid bij de toeschouwer neer. En dat is moeilijk voor velen.
Choreograaf Loïc Perela doet dit met zijn dansvoorstelling Senses. Het publiek lijkt erg ongemakkelijk te worden, omdat zij de voorstelling niet begrijpen en geïrriteerd raken. Maar: is het wel de bedoeling van Perela om iets uit te leggen?

Laten we als cultuuraanbieders de verantwoordelijkheid nemen om de verantwoordelijkheid bij de consument neer te leggen. En laten we -wanneer zij hierbij drempels ervaren- ons best doen om deze te overbruggen. De beste manier hiervoor is kijken naar hoe we welke zintuigen kunnen aanspreken om het gebeuren over te dragen.
Ik ontdekte onlangs dat de contrabas bij een goed jazzmuziekstuk de muzikale intermezzo’s van de andere instrumenten aan elkaar verbindt. Zo kunnen we met de zintuigen losse elementen tot een geheel laten vormen.

Taktila® is een voelbaar kleursysteem, waarmee we visuele beleving letterlijk voelbaar kunnen maken, als vertaling of als aanvulling. Daarbij denk ik dat we niet bang moeten zijn voor fysiek contact om het nodige dichterbij te brengen en de impact van ‘het onbekende’ geluid niet moeten onderschatten. Let’s be the glue that holds the pieces together… wat dit dan ook moge betekenen…

[responsive]IMG_6923[/responsive]