0639826286 kunst@jofke.nl
Selecteer een pagina

‘Ik geloof steeds meer dat we niet komen tot antwoorden door erover na te denken, maar door de confrontatie met het leven aan te gaan. Antwoorden komen dan vanzelf op ons pad.
Ik kwam erachter dat ik opgewonden raak van mijn streven naar perfectie, omdat ik er verslaafd aan ben. Vaak komt perfectionisme voort uit trauma of falen. Mensen die bijvoorbeeld gepest werden, gaan vaak hun uiterste best doen om géén fouten te maken. Ook in de opvoeding zitten veel elementen die tot perfectionisme kunnen leiden. Opvoedkundige opmerkingen bedoeld om je te stimuleren vatten we vaak letterlijk op.

Genoegen nemen met een 7 in plaats van een 10 is oké. Verwachtingen en (tijds)druk loslaten geeft rust en ruimte. Doen we dat niet? Dan zijn we slaaf van de maatschappij en onze verwachtingen of die van onze ouders (die we vaak onbewust met ons meedragen).

Soms is de tijd waarin we een project willen afronden te kort of de complexiteit te groot (voor een persoon of voor de betrokkenen). Iets is nooit af, want het leven is organisch; constant in ontwikkeling. Van zogenaamde imperfectie en fouten leren we hoe iets een volgende keer beter of makkelijker te doen. Hoe we beter voor onszelf kunnen zorgen in de toekomst, zodat we  als persoon kunnen groeien. De les is loslaten en beseffen dat je in het vervolg hulp kunt inschakelen van ervaringsdeskundigen of experts óf er gewoon voor mag kiezen om iets niet te doen, Jofke

[responsive]_MG_4999[/responsive]