0639826286 kunst@jofke.nl
Selecteer een pagina

Laatst las ik de Quiet500 en kreeg er een vervelend gevoel bij: boos, verontwaardigd. Ik werd er zelfs een beetje misselijk van. Niet omdat ik de zogenaamde armoedeverhalen zielig vind en misschien toch wel. Niet zielig in de trant van ‘sneu dat die mensen weinig geld hebben’, maar ‘sneu dat ze denken dat ze daardoor iets waardevols te kort komen’.
Is (veel) geld de maatstaf voor een waardevol leven?
Ik ben benieuwd naar interviews met financieel rijke mensen die vertellen óf en waarom zij gelukkig zijn.
Zou hun geluk afhangen van het besef van een hoge bankrekening, dat zij een groot huis hebben, een of meer flinke auto’s, veel (merk)kleding, I-phones en andere gadgets?
Of zijn ze gelukkig wanneer zij hun passie volgen, mensen om zich heen hebben waarvan ze kunnen houden, initiatieven nemen, eigen verantwoordelijkheid dragen en naar hun idee belangrijke dingen doen tijdens hun leven?

Al het geld dat ik verdien stop ik al jaren in mijn werk als zelfstandig ondernemend kunstenaar. Er blijft dus weinig over voor… Ja, waarvoor?
Wat is er nog meer nodig dan te kunnen bekostigen van het uitvinden en uitvoeren van de reden van mijn bestaan?

Door deze gedachtestroom ben ik de definitie van armoede in een woordenboek gaan opzoeken. Armoede betekent:
1. Gering bezit…  Is dit negatief? Wat is gering? Wie oordeelt daarover?
2. Niets beter wetend te doen… Dáár zit wat in!
Ik denk dat armoede inderdaad betekent dat je door ontmoedigende gedachten niet in staat bent om de ontdekkingstocht van het leven aan te gaan. En dat heeft niets met geld te maken.
3. Er staat ook nog iets over gebrek aan liefde. Daar kan ik ook wel wat mee.

Al met al neemt het niet weg dat geld geen handig middel is dat je in kunt zetten om te doen waarvoor je bedoeld bent, maar dat is bijzaak. Het is geen hoofdzaak.
Ik ben constant op zoek naar hoe ik mijn leven rijker kan maken, in wat voor opzicht dan ook. Daar ben ik zelf verantwoordelijk voor. Daarbij besef ik steeds vaker dat ik onverwachts middelen en tips krijg die ik goed kan gebruiken. Dát zien en benutten, dát is rijkdom!

[responsive]_MG_4757[/responsive]